מערכת החשמל ביאכטה

מערכת החשמל ביאכטה yacht-electricity-systems

בחופשת שייט אחד האתגרים המשמעותיים ביותר איתם הסקיפר נדרש להתמודד הוא ניהול צריכת החשמל ביאכטה.

צוותים רבים אינם מודעים מספיק לעובדה שבניגוד להרגלים שלנו מהבית, החשמל ביאכטה אינו זמין ללא הגבלה. (זה נכון במיוחד אם אתם משתמשים ביאכטה כמו שאנחנו אוהבים, בהרבה הפלגות עם מפרשים ובעגינות ארוכות במפרצים שקטים).
 
החשמל הופך את החיים שלנו על היאכטה לקלים ונעימים יותר. הוא חיוני להפעלת מכשירי ניווט וקשר, מקרר, שירותים חשמליים, משאבות, אורות ניווט, מוזיקה ואורות פנים. בנוסף לכך הוא מאפשר לנו ליהנות ממיזוג אוויר בימי הקיץ החמים והלחים, להתפיל מים לשתיה, לשתות אספרסו של בוקר מול הנוף הכי מהמם בעולם וכמובן להטעין סמארטפון / מצלמה / מחשב / שעון חכם וכו׳.
 
כסקיפרים, חשוב שנכיר ונבין את מערכת החשמל ביאכטה עליה אנו מפליגים. הבנה בסיסית של המערכת יכולה לסייע לכם לפתור תקלות מסוימות בשטח אבל גם במידה ולא, היא תאפשר לכם להגדיר באופן יותר מדויק את התקלה לחברת ההשכרה או הטכנאי וכך לחסוך זמן הפלגה יקר.
 
חשוב מאוד! 
תחזוקה גרועה ולא מקצועית, אלתורים וקיצורי דרך במערכת זו עלולים להוביל לשריפה חשמלית שהיא אירוע בטיחותי מסוכן ביותר (בעיקר עקב העשן הסמיך והרעיל שמשתחרר בזמן שהבידוד שמגן על כבלי החשמל נשרף).
ערנות של הסקיפר והצוות לגבי תפקוד מערכת החשמל יכולה להציל חיים ולחסוך נזק רב לרכוש (במחקר שנעשה בשנת 2018 על ידי BoatUS Marine Insurance ובדק 5 שנים של תביעות ביטוח, התגלה כי תקלות במערכת החשמל אחראית ל52% משריפות כלי שייט בארה״ב – ראו באיור המצורף למטה)
https://stratus.campaign-image.com/images/1202886000000384018_zc_v1_1707485743780_electrical_fire_precentage.png
מוכנים לצלול לעומק?
בואו נתחיל…
 
מערכת חשמל ביאכטה מודרנית מורכבת משתי מערכות נפרדות:
  • מתח חוף (220v/AC בתקן האירופאי או 120v/AC לפי התקן האמריקאי) – מערכת זו מפעילה מטען מצברים, מזגן, מתפיל מים ומכשירי חשמל שונים המחוברים לשקעים ביתיים המפוזרים ברחבי היאכטה.
  • מתח מצברים 12v/DC – מערכת זו מזינה את רוב צרכני החשמל החיוניים ביאכטה כגון משאבות שיפוליים, מקלחת ומים מתוקים, אורות ניווט ופנים, מקרר, מכשירי ניווט וקשר, כננת עוגן וכננת חשמלית, שירותים חשמליים ושקעי טעינה USB.

 

מתח חוף 220v/AC 

מתח חוף ביאכטה יכול להתקבל מחיבור לעמדה ייעודית או בהפעלת גנרטור והוא מפעיל מטען מצברים, דוד חימום חשמלי ושקעי חשמל (במקרה של יאכטות מצוידות יותר יהיו גם מתפיל מים, מזגן ימי, מכונת קפה או קרח וכדומה…). 
שוב מאוד להקפיד על הסדר הנכון של חיבור או ניתוק כבל מתח חוף ליאכטה! כדי למנוע התחשמלות, תמיד יש להתחיל בניתוק החשמל מהעמדה בחוף ורק אחר כך לנתק מהיאכטה.
 
מטען מצברים: מבין כל הצרכנים, החשוב ביותר לתפקוד המערכת הוא מטען מצברים חכם (רב שלבי) מכיוון שהוא מספק את החשמל למצברי הספינה. מטען ימי תקני פועל בשלושה שלבי טעינה נפרדים שחשוב להכיר כדי לשמור על בריאות המצברים ולמנוע מצבים שעלולים לסכן את המצברים והיאכטה:
  1. טעינה ״מהירה״ – Bulk : המצברים נטענים במהירות גדולה יחסית והמתח בהם עולה עד כ-80% מהקיבולת המקסימלית של המצברים.
  2. טעינת ״ספיגה״ – Absorption : בשלב זה המצברים יחסית מלאים ולכן כדי להגן עליהם ממצב מסוכן של טעינת יתר, זרימת החשמל בזמן ש-20% האחרונים מתמלאים מוגבלת כדי למנוע רתיחה של המצברים (שלב זה עלול לארוך מספר שעות).
  3. טעינה ״צפה״- Float : בשלב זה המצבר כבר מלא לגמרי ולכן הטעינה מתרחשת ב״טפטופים״ שמקזזים את החשמל שנצרך ביאכטה.
 

ממיר מתח (אינברטר): זהו מכשיר חשמלי שהופך את מתח המצברים למתח הביתי שכולנו מכירים ואוהבים אבל הנוחיות הזו מגיעה עם תג מחיר כבד. כאשר הממיר מפעיל מכשירים רבים בו זמנית או צרכנים כבדים כגון מתפיל מים, מזגן ימי או מקרר ביתי, מתח המצברים ירד במהירות רבה ואתם תדרשו לטעון אותם שוב תוך זמן קצר מאוד.

*ההמלצה שלנו: כדאי להשתמש בממיר רק להטענת מכשירים קטנים כגון מחשבים, פלאפונים או מכונת קפה קטנה. חשוב מאד לזכור לכבות אותו מיד עם סוף השימוש.
 
תקלות נפוצות במערכת מתח חוף: 
  • כבל החשמל לא מחובר כראוי או שיש קורוזיה במגעים.
  • מפסק פחת (פקק) קפץ בעמדת חוף – רגע לפני שאתם קופצים יחפים לרציף הרטוב (חס וחלילה) כדי להרים את הפקק בעמדה, עצרו ובדקו מדוע הוא קפץ… קחו בחשבון שלעיתים תשתית החשמל ברציף אינה מספיקה להפעלת צרכנים רבים בו זמנית (במיוחד אם ישנן מספר יאכטות שמפעילות מיזוג אוויר או צרכנים כבדים אחרים).
  •  מפסק פחת (פקק) קפץ ביאכטה – בכל יאכטה נמצא מפסק פחת בסמוך לחיבור המתח חוף שתפקידו להגן על מערכת החשמל מעומס יתר שעלול להוביל לשריפה. במקרים מסוימים הוא עלול לקפוץ וכך לא יתקבל חשמל ביאכטה למרות שהחיבור לחוף פעיל. אם זה המצב, נסו לבודד את הצרכן הבעייתי ולבטל אותו.
 

מתח מצברים 12v/DC 

ברוב היאכטות טעינת המצברים יכולה להתקבל ממספר מקורות:
  1. אלטרנטור – מחובר למנוע היאכטה בעזרת רצועה וטוען את המצברים בזמן פעולתו.
  2. לוחות סולאריים – טוענים את המצברים דרך ווסת ייעודי (MPPT).
  3. מטען חכם – ממיר מתח חוף או גנרטור (220v/AC ) למתח מצברים (12v/DC).

 

לשם הפשטות, נתמקד רק בשני סוגי המצברים העיקריים בעולם היאכטות המבוססים על תגובה כימית בין לוחות עופרת לחומצה גופרתית:

  • מצברי פריקה מהירה – מאפשרים הולכה של זרם חשמלי גדול מאוד לפרקי זמן קצרים ולכן משמשים בעיקר להנעת המנוע (אך גם להפעלת צרכני חשמל כבדים במיוחד כגון חרטומן או כננת עוגן).
  • מצברי פריקה עמוקה (ג׳ל או AGM) – מאפשרים הולכה של זרם חשמלי נמוך יחסית לאורך זמן רב ומשמשים להפעלת המערכות החיוניות ביאכטה כגון ניווט, תאורה, מקרר ומשאבות שונות.

 

*שימוש אינטנסיבי בחשמל ופריקה מרובה של המצברים, עלולה להוביל במהירות למצב בו המצברים ״עייפים״ ודורשים זמני טעינה ארוכים יותר. הדרך הזמינה ביותר לבדוק מה מצב המצברים, היא למדוד מתח  בזמן שהצרכנים אינם פועלים (ללא עומס). 

https://stratus.campaign-image.com/images/1202886000000384018_zc_v1_1707486407603_state_of_charge_chart_for_agm_battery.png
 
מתח נמוך מדי במצברים הינו הגורם העיקרי למגוון תקלות ביאכטה. אלו נוטות להתרחש בעיקר לאחר מספר שעות בהם המצברים פועלים ללא טעינה (בשעות הבוקר המוקדמות, לאחר מספר שעות עגינה במפרץ או בעקבות הפלגה עם מפרשים בלבד).
בין הסיפטומים של מתח מצברים נמוך מדי ניתן למנות:
  • שירותים חשמליים שלא פועלים.
  • כננת עוגן שלא ״סוחבת״ או מקפיצה את הפיוז לאחר מספר שניות של עבודה.
  •  מקרר או מקפיא שאינו שומר על הקור.
  • מכשירי ניווט שמצפצפים או נכבים ללא התראה מוקדמת.
  • מנוע שמתקשה בהנעה ומסתובב לאט ובקושי.

 

המתח במצברים נמוך מדי – מה עושים? 

  1. אם אתם קשורים לרציף, התחברו למתח חוף ובדקו שמטען המצברים פועל.
  2. אם אין חיבור חשמל זמין או שאתם נמצאים בים, הניעו מנוע או גנרטור (אם יש).
  3. בדקו כי טעינת המצברים הינה לפחות בערך של 13.5 וולט (אם זה לא מתקיים, כדאי לבדוק שהרצועה לא מחליקה ולוודא חיבורי הכבלים במצבר הדוקים ונקיים מקורוזיה ולכלוך).
  4. כבו את כל הצרכנים שאינם חיוניים (מוזיקה, אורות קבינה, מקרר)
  5. בדקו חום על המצבר או הכבלים שמחוברים אליו (במידה והכבלים חמים למגע, זה סימן בדוק להתנגדות חשמלית ואיבוד יכולת הולכת חשמל)
 
מתח הטעינה גבוה מדי – מה עושים? 
טעינת יתר היא מצב מסוכן המתבטא במתח טעינה גבוה יותר מ-14.4 וולט.
במקרה כזה צריך לנתק מיד את זרם הטעינה. במידה וטעינת היתר תמשיך, החומצה שנמצאת במצבר תתחיל לרתוח, המצבר יתנפח מאדי מימן נפיצים ועלול להתפוצץ ולגרום לשריפה!
  • במידה והטעינה מתבצעת בעזרת המנוע, ייתכן כי ישנה תקלה בווסת המתח של האלטרנטור.
  • במידה והטעינה מתבצעת באמצעות מתח חוף או גנרטור, יש לכבות את מטען המצברים באופן מיידי.
 
איך מנהלים את החשמל באופן חכם יותר? 
  • בדקו את מתח המצברים באופן קבוע.
  • הפעילו את המנוע במשך חמש שעות או יותר ביום במהירות בינונית. זה יאפשר לכם לטעון את המצברים ל-70% בערך, כך שתוכלו להשתמש בצרכני החשמל החיוניים של היאכטה.
  • כאשר מרימים עוגן בעזרת כננת חשמלית, הקפידו על מנוע פועל בטורים גבוהים.
  • כדי לטעון את המצברים במלואם, הקפידו להקשר כל יומיים-שלושה לרציף עם חיבור חשמל או להפעיל גנרטור למספר שעות.
  • מומלץ לנצל את שעות אחרי הצהריים להפלגה וטעינת חשמל בעזרת מנוע, כדי להתחיל את הלילה עם מצברים מלאים ומים חמים למקלחות.
  • אם מותקנים על היאכטה לוחות סולאריים, הקפידו לנקות אותם היטב מרסס מלח ואבק ונסו לשמור עליהם חשופים לשמש ישירה וללא הצללה מיותרת.

תדרכו את הצוות, חסכון, חסכון, חסכון: 

  • הקפידו לכבות אורות מיותרים בסלון, בשירותים או בקבינות.
  • נסו לקצר ככל האפשר בהפעלת משאבות המים המתוקים והמקלחות הצורכות חשמל יקר.
  • מקרר שפועל לאורך כל היום הינו צרכן חשמל משמעותי, מומלץ לכבות את המקרר בלילה או להעלות את הטמפרטורה בתרמוסטט.

שתפו פוסט

אולי יעניין אותך גם

המדריך המלא שלנו לחופשת שייט בחו"ל

כל מה שצריך לדעת על השכרת יאכטה בחו"ל