יומן מסע בסיישל דצמבר 2020

SYB and friends winter 2020

יעד הפלגה

איי סיישל

הרכב נוסעים

S.Y Boating וחברים

תאריך

13/12/2020

כלי השייט

קטמרן- לאגון 380

בעידן הקורונה, חייבים להיות ספונטניים… וזה בדיוק מה שעשינו בדצמבר 2020.

כאשר חברה טובה שלי וימאית מעולה בפני עצמה עמדה לחגוג את יום הולדתה ה 40, נזכרתי ששנה לפני כן היא אמרה לי שהחלום שלה הוא להיות עם חברים טובים, במקום חם עם קוקטייל ביד (סך הכל בקשה לגיטימית 🙂)

בתור מי שעוסקת בהגשמת חלומות, יצאתי לחיפוש מקיף איפה אפשר להגשים את החלום עם כל הסגרים והגבלות שמסביב. באותה תקופה, סיישל הוגדרה כמדינה ירוקה ושמענו שהשמיים נפתחו ויש טיסות ישירות. ההורים של רועי הסכימו לשמור על הקטנות שלנו לשבוע, הזמנו טיסות במחיר אטרקטיבי, שכרנו קטמרן ויצאנו 2 זוגות למסע יום הולדת טרופי!

קצת על סיישל:

סיישל היא קבוצת איים קטנה מעט מדרום לקו המשווה באוקיינוס ההודי. זהו ארכיפלג ובו כ-115 איים טרופיים, חלקם איי גרניט (ייחודיים בעולם) וחלקם איי אלמוגים. כ-90% מהתושבים במדינה חיים באי הגדול ביותר, מאהה, ואזור ההפלגה הינו לרוב באיים הקרובים אליו.

מכיוון שהאיים יושבו לראשונה רק במהלך המאה ה-16, ובשל הבידוד היחסי שלהם, התפתחו בסיישל מספר רב של מינים מקומיים ייחודיים כגון עצי ה"קוקו דה מאר",פרחים, מספר מיני ציפורים וצבי יבשה ענקיים. במדינה חל איסור דיג בחומרי נפץ ורובי דייג, ולכן בעלי חיים ימיים לא חוששים מקרבת בני אדם. בנוסף לכך, מאז שנות ה-60 הוכרזו 42% מהשטח היבשתי כשמורות טבע, מה שהופך את סיישל לאחת מהמדינות המובילות בעולם בשימור טבע.

האקלים בסיישל הוא טרופי ולכן ניתן להפליג באיים לאורך כל השנה, אך מזג האוויר מתחלק ל-2 עונות עיקריות:

"העונה הרטובה":

בחודשים דצמבר-מרץ נושבות רוחות הסחר צפון-מערביות בעוצמה של כ 5-15 קשר, והטמפ' 27-26 מעלות צלזיוס. בתקופה זו מופיעים לעיתים תכופות עננים מפותחים, שמורידים גשם חזק לפרקי זמן קצרים עם משבי רוח עזים (Squall). תופעה זו הינה מקומית וחולפת לאחר זמן לא רב.

"העונה היבשה":

בחודשים מאי-אוקטובר נושבות רוחות הסחר הדרום מזרחיות בעוצמה 15-25 קשר, והטמפ' 25-29 מעלות צלזיוס. הימים שמשיים וחמים ואין הרבה גשם. החודשים האלו הם הטובים ביותר להפלגה אך הים מעט רוגש והראות מתחת למים בינונית עד נמוכה. בין 2 העונות הדומיננטיות הללו, מתקיימים החודשים החמים ביותר בשנה, הטמפ' 30-31 מעלות צלזיוס, גשם יורד לעיתים רחוקות אך הלחות גבוהה והרוחות קלות ומשתנות… המים מאוד צלולים ולכן אלו החודשים הטובים ביותר לשנירקול וצלילה.

יום שני

טיסה לסיישל, קבלת סירה והערכות במאהה - (TLV>> Mahe)

כפי שנהוג בעידן הקורונה, נערכנו מראש לפני הטיסה עם בדיקות קורונה שליליות והגענו לנתב"ג נרגשים לקראת המסע עם מסכות והמון אלכוג׳ל.

לאחר טיסה ישירה לסיישל עם ארקיע (6 שעות) מעל ים סוף לכיוון דרום מזרח, נחתנו בגן עדן טרופי שנקרא סיישל, בדרך החוצה עוד נהנינו מקניות בדיוטי פרי של בקבוקי אלכוהול ורכשנו סים מקומי ופוגשים את נהג המונית שהוזמן מראש (באותה תקופה בסיישל, בגלל הגבלות קורונה, נדרשנו לא להסתובב בתחבורה ציבורית).

הנסיעה הייתה נעימה וקצרה והגענו למרינה EDEN שנמצאת על אי מלאכותי. שם קיבל אותנו סילבן מנהל הבסיס וביצענו צ'ק אין על הסירה (קטמרן 38 LAGOON) הסירה במצב מצוין עם מתפיל מים ופאנלים סולאריים, ובנוסף לכך קיבלנו תדריך מקיף על ההפלגה באזור ומספר טיפים על מקומות עגינה מומלצים.

למרות שהקניות שעשינו מראש באונליין כבר חיכו לנו בסירה, רועי ושגיא בכל זאת עשו קצת השלמות בסופר קרוב שנמצא במרכז קניות צמוד למרינה (שכללו חולצות מגניבות של הבירה המקומית sey-brew) אחרי תדרוך צוות החלטנו להתחיל מוקדם בבוקר, סעדנו במסעדה במרינה ופרשנו לשינה ערבה.

יום שלישי

הפלגה ממאהה לפראלין - (Mahe >> Praslin)

05:45- מתעוררים למטח גשם טרופי חם ועוצמתי, אבל השמש מצליחה לעבור בין העננים לרגע ומספקת לנו רגיעה לשתות קפה ארגונים אחרונים לפני יציאה (מילוי מים, אבטוחים אחרונים וניתוק מתח חוף).

07:00- משחררים חבלים ויוצאים לדרך. היציאה מהרציף לא הייתה פשוטה בגלל זרם גאות ושפל חזק שגרם לנו להיתפס בחבלי מורינג של ספינת תיירות והפריע לנו ביציאה, אבל הצוות תפקד מצוין ולאחר חצי שעה של תמרוני חבלים ומנוע השתחררנו סוף סוף ויצאנו בזהירות דרך התעלה במרינה.

לאחר הפלגה של שעה מול הרוח, הטלנו עוגן בשמורת הטבע Saint Anne, כדי לבדוק את תחתית היאכטה כהרגלנו. המים חמימים אבל עכורים ומזג האוויר המעונן מעודד אותנו לוותר על עצירה משמעותית ולצאת אל האוקיינוס ההודי. התחזית להיום היא לרוח צפון מערבית ערה (15-25 קשר) וים קצת גבוה, והתכנית היא לעבור 25 מייל של ים פתוח בין האי Mahe לאי Praslin.

08:00- הרמנו מפרש ראשי בצמצום ראשון, חלוץ מלא והורדנו חכה בתקווה לתפוס איזה דג לארוחת ערב.

ֿ09:15- הזמזום האופייני לרולר של החכה שרצה במהירות, מפר את שגרת המשמרת השקטה ומניע רצף של פעילות קדחתנית על הסיפון (משיכה חזקה על החכה לוודא תפיסה ועצירת הרולר, האטת היאכטה על ידי נטרול המנועים, גלגול החלוץ וחניקת המפרש הראשי) כדי לאפשר לנו לגלגל חזרה את הרולר ולראות מה מגיע.

לאחר מספר רגעי ספק ותהיות אם מדובר בשקית ניילון או דג אמיתי, מתברר כי זכינו לתפוס דג מסוג וואהו בגודל שאנחנו לא רגילים אליו! מהרגע שנחת על הסיפון האחורי, נדרשו דקות קצרות עד שהיו ברשותנו מספר נתחים גדולים ונקיים של דג טעים וטרי מהאוקיינוס.

10:20- עננות נמוכה ואפורה מכיוון צפון מערב נכנסת עם משבי רוח עזים וגשם שמצליף בעיניים, מכיוון שצמצמנו ראשי וחלוץ לפני כניסת הסקוואל, היאכטה מפליגה במהירות 9 קשרים אך ללא עומסים גדולים מדי על ההגה והמערך. במקרה יצא שהענן נכנס דווקא במשמרת של ג׳קי והתחושה להחזיק את ההגה עם הגשם והרוח מרגשת ועצמתית.

12:45- עם ההתקרבות להסתרת הרוח של Praslin הים נרגע כך שאני מעבירה את המשמרת לרועי ומתחילה להכין ארוחת צהריים עם שגיא. התכנון המקורי היה לעגון במפרץ קטן בשם La Farine, אך לאור מזג האוויר, הסוול והריפים מסביב הרגשנו שזה לא מתאים, שינינו תכניות ונקשרנו על כדור מורינג ב-Praslin marina. מפה לשם עלתה לשולחן ארוחת צהריים מפנקת הכוללת שקשוקה חריפה אש וסביצ'ה טרי, כאשר ברקע אנחנו נהנים מהשקט והרוגע במעגן הטבעי שמוקף בצמחייה טרופית.

15:00- אחרי קצת ניקיונות וסדר ביאכטה, מנוחת הצהריים מסתיימת בקפה שחור והתארגנות לרדת עם הדינגי ולחקור את האי. לצערנו בשל הגבלות הקורונה, Val du Mar שהיא שמורת טבע ייחודית ובה צומחים עצי הקוקוס האופייניים לסיישל נסגרה מוקדם, אז החלטנו לצאת לטיול רגלי לכיוון אחד החופים המומלצים בקרבת העיירה המרכזית.

הדרך תלולה ומפותלת, אבל היה נעים לעורר את הגוף ולמתוח קצת את הרגליים לאחר יומיים של נסיעות והמון ישיבה. שעה של הליכה הביאה אותנו לחוף טבעי קטן ומקסים, ולאחר טבילה קצרה והרמת כוסית לחיים ולהצלחת הטיול (הכינונו מראש בקבוק קטן עם רום ומיץ פירות- rum punch), חזרנו בהליכה נינוחה אל העיירה.

בדרך ניתן היה להתרשם מעטלפי הפירות הגדולים שעפו בשמיים ומהטבע הפראי בצידי הכביש והטיול הקצר הסתיים בהשלמת קניות קטנה במכולת המקומית ורכישת שמלות מהממות בסגנון טרופי לבנות שבבית.

18:30- השמש כבר נעלמה מאחורי ההרים ועם החזרה ליאכטה פגשנו את האחראי על העגינה במרינה, לאחר תשלום על הבויה ללילה (300 Scr כ-20 יורו) ושיחה קצרה וידידותית, הוא הוציא משקית ניילון שהייתה לידו צנצנת קטנה עם משחת קארי ביתית (בדיוק מה שהיינו צריכים להכנת ארוחת הערב) ואנחנו בתמורה העברנו לו נתח יפה מהדג.

ארוחת הערב כללה כמובן דג וואהו טרי עם קארי בסגנון סיישל ואורז לבן שאחריה המשכנו לערב של משחקי קלפים, שכיבה על הטרמפולינה ובבהייה בכוכבים הנראים דומים אך שונים מאלו שאליהם אנו רגילים (עד שהגיע ענן גשם קטן והבריח אותנו לישון).

יום רביעי

הפלגה מפראלין אל לה-דיג - (Praslin>> La Dig)

התעוררתי מוקדם, כפי שאני נוהגת לעשות בהפלגות, ויצאתי לחתירת בוקר על הסאפ מסביב למרינת PRASLIN… תענוג לפתוח ככה את הבוקר

08:30- חוזרת להתעררות איטית ורגועה של שאר השותפים לצוות. מזג האוויר היום השתפר מעט אך רוחות הסחר הצפון מערביות עדיין נושבות בעוצמה, היום מפליגים בסה"כ 4 מייל מזרחה לאי La digue כך שההפלגה בהסתרת האיים קצרה ונוחה, ולמעט הכניסה למעגן הקטן המלווה בגלי סוול גבוהים הנשברים על הריפים משני הצדדים אין הרבה דרמה.

10:30- בתוך המעגן כבר עמדו מספר קטמרנים גדולות והמקום מוגבל, אך לאחר מספר נסיונות היאכטה סוף סוף קשורה עם ירכתיים לחוף ועוגן שמחזיק מעמד מול הרוח ולא נגרר… מכיוון שנכנסנו למעגן בגאות הגבוהה, היה חשוב לשמור מספיק עומק כך שגם בשפל ישארו מספיק מים מתחת לקיל ולשמחתנו מכשירי הניווט בעידן הדיגיטלי הופכים את המשימה לפשוטה מאד.

האי לה דיג אמנם קטן (סה"כ 11 קמ"ר) אבל יש בו חופים מהממים והדרך הקלה ביותר להסתובב ביניהם היא לשכור זוג אופניים ולצאת לחקור. בשל מגפת הקורונה האי כמעט והיה ריק מתיירים (למעט ישראלים) והחופים ריקים מאדם ובתוליים,  אז יצאנו לטיול אופניים רגוע (6 ק"מ) לכיון החופים הדרומיים Grand Anse, Petit Anse, Anse coco.

האי היפיפה בנוי מסלעי גרניט אפורים מוקפים בצמחייה טרופית ירוקה, עצי קוקוס, חופים חוליים ולבנים וים בצבע טורקיז שיוצרים מחזה מדהים שכאילו נלקח מציור, כך שאת שארית היום בילינו בשיטוט על החופים, טבילות מזדמנות במים והתרשמות מאורח החיים הרגוע של תושבי האי.

יום חמישי

הפלגה מלה דיג לקורייז ומפגש מפתיע עם כריש ליוויתן- (La Dig>> Curieuse)

8:00- העיירה עדיין מנומנת אבל אצלנו ההכנות ליציאה כבר בעיצומן, אני ואורי יורדות לחוף עם הדינגי כדי לזרוק אשפה ולקנות מים ומאפים טריים, וכשאנחנו חוזרות הסירה כבר מוכנה לשחרור חבלים ויציאה לים. היום התכנית היא להפליג 10 מייל צפון מזרחה לכיוון "האחיות" Grand souer ו-Petit souer, שני איים קטנים בבעלות פרטית (אסור לעלות על האי אך מותר לעגון מולו). ההפלגה היום מקסימה עם רוחות קלות ושמש אם כי עדיין ישנן שאריות של גלי סוול קטנים וארוכים.

10:15- עגנו בצד המוגן מהרוח של האחות הגדולה מבין השתיים במפרצון קטן ונעים ואת המשך הבוקר העברנו כל אחד בתחביב שלו, רועי יצא עם הסאפ לגלוש גלים, אורי פתחה את ערכת הציור וקנבס חדש והתמסרה לציור הנוף ואילו אני ושגיא יצאנו לסיבוב שנירקולים ואחריו בראנץ' כיפי ומנוחה קלה (כי צריך זמן לעכל את כל הטוב הזה שסביבנו)

13:20- הרמנו עוגן ויצאנו לכיוון האי Cureiuse, לפנינו 17 מייל ימי של ים נעים עם רוח צד נעימה ומלטפת. גם עם מערך מלא ומכוון היטב, היאכטה שלנו נעה בכבדות דרך המים במהירות 4 קשרים אבל אנחנו לא ממהרים ונהנים מההפלגה השקטה.

15:30- בעוד אנו מפליגים בקרבת קבוצת האיונים St. pierre, הבחנו בתנועה משמעותית במים משמאל לחרטום ובמרחק בינוני. מבט במשקפת מגלה להקת שחפיות שחגה סביב המולה רבה במים וסנפיר גב גדול מאד הנגלה מדי פעם. ההתרגשות על הסיפון היתה רבה ומיד שינינו כיוון כדי לחקור ואכן שמחנו לראות כריש לווייתן גדול (כ-8 מטר) שוחה בקרבתנו ומדי פעם פותח פה ענקי ואוכל להקות של דגים קטנטנים ששוחים ממש על פני השטח. בשלב מסוים רועי אפילו ירד למים כדי לשחות איתו, ולמרות שהראות מתחת למים לא הייתה טובה הוא דיווח על חוויה עוצמתית ומרגשת.

16:00- נכנסים למפרץ של Curieuse, ומטילים עוגן במים צלולים ושקטים. האי אינו מיושב והוא הוכרז כשמורת טבע ימית ויבשתית כבר בשנת 1979, ולכן ישנם דמי עגינה (250 Scr כ-15 יורו) ודמי כניסה לשמורה היבשתית (300 Scr כ-20 יורו לאדם). את השעות הבודדות שנותרו עד השקיעה העברנו בחתירה בסאפ מעל הריפים ושנירקולים. כמות הדגים הגדולה וחוסר הפחד שלהם מבני אדם היו מרשימים ביותר.

18:00- תוך כדי טורניר שש-בש מותח ומלא אמוציות, מתחילים להדליק את המנגל פחמים המחובר לירכתיים ולהכין ארוחת ערב. התפריט הערב כולל פירה תפוחי אדמה שבושלו במי ים עם ריבת בצל ודג על האש. למעט קולות הציפורים ושכשוך מזדמן של דגים, הלילה שקט במיוחד והשמיים מלאים בכוכבים.

יום שישי

הפלגה מקורייז לשמורה הימית מארי סט. אן - (Curieuse>> Marie St. ann marine reserve )

05:45- אני מתעוררת לזריחה מהממת העולה מכיוון הירכתיים ויוצאת לסיבוב סאפ של בוקר. הכל שקט וזכיתי לראות חיות רבות כולל סרטנים ענקיים שמטיילים על הסלעים בקרבת החוף וכרישונים קטנטנים.

08:30- הצוות מתעורר כל אחד בזמנו ופונה לעיסוקים שונים, רועי ואני יוצאים לסיבוב עם הדינגי לאורך חופי האי ועם החזרה ליאכטה התארגנו לירידה לחוף. באי ישנו הריכוז הגדול ביותר של צבי יבשה ענקיים (Tortoises) המושך בשנה רגילה המוני תיירים מהריזורטים שבאי השכן Praslin. בשל הגבלות הקורונה, היינו כמעט לבדנו ויכולנו להינות מהטבע הפראי ללא הפרעות. אחת האטרקציות השוות ביותר באי הינה טיילת עץ ארוכה המאפשרת הליכה בביצות מנגרובים ללא הפרעה לטבע ולסביבה. מומלץ מאוד!

11:00- מניעים מנועים ויוצאים לדרך, מזג האוויר היום מושלם עם רוחות קלות ביותר, ים שקט ושמש מלטפת, כך שאנו מחליטים לעבור מצפון ל-Praslin בדרכנו לשמורת Saint anne הנמצאת במרחק 27 מייל בקרבת Mahe. ניצלנו את העובדה שהמנועים כבר פועלים להתפלת מים (בשלב זה נשאר לנו עוד חצי מיכל אבל רצינו לוודא שנוכל להתקלח בכיף גם היום). ההפלגה עם הרוח הגבית עוברת בקלות ובנעימות עם מוזיקה טובה וקצב איטי שמתאים לים היום.

17:00- הטלנו עוגן ליד האי Ile moyenne בשמורה הימית Saint anne המורכבת ממספר איים ואיונים קטנים. כ -20 דקות לאחר העגינה, הגיעו אלינו פקחי השמורה בסירת מנוע לגבות תשלום הכולל דמי עגינה על סך 250 Scr (כ-15 יורו) ובנוסף לכך 200 Scr (10 יורו) לאדם.

לאחר שווידאנו שהעוגן תפוס היטב לעגינת לילה, אורי, שגיא ואני ניצלנו את הזמן עד השקיעה ויצאנו עם הדינגי ומספר בקבוקי בירה לטיול בין האיונים ושרטונות החול, ואילו רועי ירד עם הסאפ ומצא גל קטן ומושלם שנשבר על שרטון חול רדוד. ארוחת הערב שהורכבה בעיקר משאריות כללה פסטה מעולה בסגנון ים תיכוני ויין לבן מרענן.

יום שבת

מארי סט. אן למאהה - (Marie st. ann>> Mahe)

06:30- הזריחה נבלעה בעננות אפורה ונמוכה, והים מתחיל לעלות שוב, לשמחתנו תחנת הדלק והמרינה נמצאות במרחק קצר ביותר (4 מייל הפלגה). לאחר הכנות קצרות אני מניעה מנועים ואנחנו יוצאים לכיוון תחנת הדלק הנמצאת במעגן מקומי בקרבת המרינה, מחיר הדלק הפתיע אותנו לטובה (כ- 1.1 יורו לליטר) ומשם אנו מפליגים חזרה למרינה Eden להחזיר את היאכטה הביתה.

11:30- לאחר שסיימנו את תהליך הצ'ק אאוט עם סילבן וקיבלנו את ברכת הדרך, התיישבנו באחת המסעדות במרינה לארוחת צהריים מוקדמת של המבורגר ובירה מקומית והעלאת חוויות מהטיול. כל שנותר לנו הוא לעלות על ההסעה לשדה התעופה ולהתחיל את המסע הארוך הביתה

 

סיכום, תובנות ומסקנות:

סיישל הייתה טובה אלינו והיה מעניין מאד לטייל בין האיים בזמן המגפה מכיוון שכמעט ולא היו תיירים. בעונה בה הפלגנו רוחות הסחר הצפון מערביות הנושבות מעלות ים עם סופות גשמים אינטנסיביות אבל קצרות מועד. משרעת הגאות והשפל לא גבוהה במיוחד (עד 2 מטר) אבל דורשת תשומת לב הן לזרמים בין האיים והן לעומקים בזמן עגינה או בקרבת החוף. לסיכום, החיים על היאכטה זו דרך חיים שאני בהחלט אוהבת! להיות מבודדים מההמון, ופשוט להיות עם הטבע, לבשל על הסירה עם מה שנמצא סביבך, ולהנות מזמנים טובים וחברים טובים. תודה לך סיישל… עד הפעם הבאה

שתפו פוסט

תיאום פגישת ייעוץ

נא מלאו את פרטי הקשר המלאים בטופס וניצור אתכם קשר.

המדריך המלא שלנו לחופשת שייט בחו"ל

כל מה שצריך לדעת על השכרת יאכטה בחו"ל