היום נדבר על נושא שאף אחד לא אוהב לדבר עליו – השירותים.
שירותים ביאכטות זה נושא שאי אפשר להתעלם ממנו…
מכיוון שהיאכטה איננה מחוברת למערכת ביוב, כשאנחנו מורידים את המים בשירותים, הם נאספים במיכלים שנקראים Holding Tanks.
בנוסף – ביאכטה יש חשיבות למשמעת מים, ולכן המים שאנחנו מורידים בשירותים אינם מים מתוקים, אלא מי ים הנשאבים בזמן אמת.
אי לכך – חשוב להקפיד על מס׳ כללים:
🚽 כשאתם בוחרים דגם יאכטה לחופשה, שימו לב האם משאבת מי המלח בשירותים היא משאבה ידנית או חשמלית, ובחרו את מה שמתאים לכם יותר. המשאבה הידנית מצריכה מעט יותר עבודת כפיים ו״פמפומים״ (יש אנשים שלא סובלים את זה), ואילו המשאבה החשמלית, הנוחה יותר לשימוש, היא מרעישה ועלולה להעיר את כל הספינה בכל פעם שמישהו מוריד את המים. יש הטוענים שהיא אף יותר רגישה לתקלות.
🚽 בתדרוך הצוות שלכם, הקפידו בהדגשת החשיבות שלא לזרוק אשפה לאסלה. כלל האצבע צריך להיות: מה שלא נכנס לפה – לא נכנס לאסלה. אם לא מקפידים – השירותים נסתמים. As simple as it is…
🚽 גם אם שילמתם ביטוח ביטול פקדון – תידרשו לשלם השתתפות עצמית עבור טיפול בסתימת שירותים, בגלל שזו נחשבת חבלה שנגרמה במזיד, ולא בגלל תאונה.
🚽 מכיוון שיש גבול לגודל המיכלים, יש להקפיד על ריקונם מדי יום, או לכל היותר יומיים. את הריקון עשו אך ורק בים פתוח, במרחק רב ככל שניתן מהחוף. הריקון פשוט ביותר וכרוך בפתיחת ברז. אל תשכחו לסגור את הברזים בחזרה לפני עגינה במפרץ. אתם לא רוצים למצוא את עצמכם שוחים ב💩
🚽 שימו 💙 – ישנן מדינות שמקפידות על חוקים נוקשים בנושא ריקון המיכלים. בטורקיה למשל, לא תוכלו להחזיר ספינה בלי להציג ״כרטיס כחול״ חתום, שמוכיח שרוקנתם את המיכלים בתחנת שאיבה מיוחדת. אם תיתפסו מרוקנים אותם בקרבת החוף, אתם תיקנסו על כך.
אגב – לשירותים בספינה לא קוראים Toilets, וגם לא WC, אלא Heads. זה המושג המקצועי בו ישתמשו בכל העולם, וגם מכם יצופה להשתמש בו כאשר תשכרו יאכטה בחו״ל.
למה קוראים להם ככה? ישנה סברה שהם נקראים כך בגלל שבעבר תא השירותים היה מוצב בחרטום הספינה (head – ראש), בסמוך לראשו של הפסל המעטר אותו (ידעתם שבעברית זה נקרא ״גליף חרטום״?).