על סופת פתע

ישבנו היום לארוחת צהריים עם נוף פנורמי לים, וראינו התהוות בלייב של אחת מתופעות מזג האוויר המעניינות!
חזרנו למשרד – והרגשנו צורך לשתף…
מה זה Squall?
⛈ סופת פתע (Squall) היא תופעת מזג אוויר מקומית וחריגה שחולפת לאחר זמן קצר יחסית (מספר דקות עד שעות בודדות). 🌊 מתאפיינת בשינויים גדולים בכיוון ועצמת הרוח, רעמים וברקים, גשם חזק ולעיתים אפילו ברד.
הארגון המטאורולוגי העולמי מגדיר סופת פתע כ"עלייה פתאומית במהירות הרוח ב-16 קשר לפחות, למהירות העולה ל-22 קשר או יותר ולמשך דקה או יותר".
🌀 איך Squall נוצר?
התופעה נגרמת כאשר אוויר חם ולח עולה מהים ומתעבה כענן קומולונימבוס (ענן גשם ערמתי גבוה ומפותח שמזכיר כרובית או צמר גפן). 🌪בגדול, זרמי האוויר העולים ויורדים בתוך הענן, שואבים את האוויר מלפנים ומאחור ומשחררים אותו במהירות חזרה החוצה לחזית הענן, ולכן היא בדרך כלל האלימה ביותר מבחינת הרוח והגשם.
ככל שהענן יחלוף אותנו, הרוח והגשם יחלשו והשמש תבצבץ שוב מבין העננים(אלו הרגעים של הקשתות בענן)🌤🌈
🌬 איפה קיימות סופות פתע?
התופעה נפוצה מאד בקווי רוחב טרופיים אך למעשה היא עלולה להתקיים בכל אזורי השייט והיא מורגשת גם בים התיכון בעונות המעבר ובחורף. הים האדריאטי במיוחד ידוע בסופות פתע חזקות בעונות מעבר.
🔍 האם אפשר לזהות סופת פתע מרחוק?
בשל גובה העננים המשמעותי, סופות פתע ניתנות לזהות מרחוק על ידי שימוש במכ"ם או בעין. במידה ואנו מזהים שהענן נמצא איתנו בקורס התנגשות (מתקרב אלינו ללא שינויי כיוון משמעותיים), כדאי להכין את כלי השייט והצוות לאירוע. ⛵️ כתלות בעצמת הרוח הנושבת, ניתן לצפות להתחזקות הרוח בתוך 15 דקות לערך מרגע שהענן נראה באופק.
🔱 אז מה כדאי לעשות?
במידה ואפשר, כדאי להימנע מראש על ידי שינוי כיוון הפלגה כך שהענן "יפספס" את היאכטה. במידה ולא, יש לצמצם מפרשים ולסגור חלונות, לאבטח ציוד וללבוש חליפות סערה ורתמות בטיחות לכל מקרה שלא יהיה. ברוב המקרים, הכנה מקדימה תגרום לכל האירוע לעבור בקלות אבל תמיד מומלץ להתייחס לסופת פתע בכבוד הראוי לה.