מורשתם של מגלי הארצות האירופיים הגדולים שנויה במחלוקת.
זאת משום שלצד התעוזה שלהם, ולצד התגליות שהם חשפו והביאו לאירופה, הם גם לא היססו לרמוס בני אדם ותרבויות, לקחת בני ערובה, לכפות התנצרות, ללחום במקומיים, לכבוש ולבזוז.
אבל – כל זה לא הופך את מסעותיהם לפחות מרתקים וסוחפים. תענוג לקרוא עליהם, ולהישאב אל מציאות שהיא כל כך שונה מהמציאות שלנו היום. ואני שמחה לחלוק אתכם את הידע שלי.
פרדיננד מגלן היה מגלה ארצות ממוצא פורטוגלי, אך הוא פעל בשירות הכתר הספרדי. המסע שהנהיג, היה המסע הראשון להקפת העולם, ותרומתו היתה אדירה.
אספתי לעיונכם 20 עובדות מעניינות עליו, על תגליותיו, ועל מסעו:
🌎 מגלן התייתם בגיל 10 מהוריו, ועבר להתחנך בחצר המלוכה הספרדי. במהלך לימודיו בחצר המלך, התעניין בייחוד בגאוגרפיה ובאסטרונומיה, וקיבל הכשרה כלוחם וספן.
🌎 כשבגר, החל את שירותו בצבא המלך, והשתתף בכמה מסעות כיבוש ומלחמות. אך מכיוון שהיה אדם עצמאי ומרדן ברוחו, הוא הצליח להסתכסך עם המשנה למלך, ושוחרר משירותו הצבאי באופן מבזה, וללא דמי פיצויים (על אף היותו פצוע מלחמה) בניגוד לנהוג באותם הימים.
🌎 עקב השחרור המבזה מצבא המלך, החליט מגלן לוותר על אזרחותו הפורטוגלית, ולעבור לעבוד בשירות ספרד. שם שינה את שמו משם הולדתו פרנאו דה מגאליַאֵש לשם בו הוא נודע עד היום: פרננדו דה מגלאנס.
🌎 בגיל 37 מגלן הגיע לבירה הספרדית ועד מהרה הוא קיבל אזרחות ספרדית, וצבר השפעה בחצרו של המלך. מגלן חבר לפלירו, גולה פורטוגלי נוסף, ויחד (בתמיכתו של איש עסקים עשיר שנטר טינה למלך פורטוגל), הם תכננו את המסע. התכנית היתה להפליג לכיוון "איי התבלינים" שבמזרח אסיה על ידי הפלגה לכיוון מערב (בדומה לתכניתו של כריסטופר קולומבוס כ25 שנים לפני כן), כדי להימנע ממעבר דרך כף התקווה הטובה שהייתה בשליטה פורטוגלית באותם הימים.
🌎 שנה בלבד לאחר מכן קיבלו מגלן ופלירו את אישור המלך למסע, את תמיכתו הכספית, וכן הבטחה שיקבלו חלק מרווחי המסע, ומינויים (כולל מינוי יורשיהם) כשליטים בכל הארצות שיתגלו במסע. בסופו של דבר פלירו לא הצטרף למסע, עקב התמוטטות עצבים.
🌎 למסע יצאו 5 ספינות ו270 אנשי צוות, אך רק ספינה אחת ועליה 18 אנשי צוות, השלימה אותו עד סופו.
🌎 שנה וחצי לאחר מכן יצא צי הספינות של מגלן מהעיר סביליה, דרך נהר הגוואדאלקיוויר, אשר פתחו לאוקיינוס, שוכן כ50 מייל ימי מגבול ספרד-פורטוגל. מגלן והצוות חששו מפני תקיפה פורטוגלית, ועל כן הם התעכבו כחמישה שבועות בפתח הנהר. בסופו של דבר החליט מגלן להוביל בעוז את היציאה למסע, על אף החשש. תחילה ניסו הפורטוגלים לעצור אותו בהוראתו של המלך, אולם מגלן ומשלחתו, הצליחו לחמוק.
🌎 לאחר חציית האוקיינוס דרך האיים הקנריים ואיי כף ורדה, הגיעו חמשת הספינות לחופי ברזיל, ועגנו בריו דה ז׳נרו של היום, שם התקבלו יפה ע״י המקומיים, ונשארו במשך חודש שלם עקב התנאים הטובים.
🌎 לאחר כחודש הם המשיכו במסעם דרומה, והגיעו לריו דה לה פלטה (שפך נהר באטלנטי שיוצא בין אורוגווי לארגנטינה). שם חיפשו מעבר אל עבר האוקייאנוס השקט, אך מכיוון שהחורף החל להתקרב – מגלן החליט להשאר באיזור, ולחכות עד סוף החורף. הם הקימו התיישבות בשם פוארטו סן חוליאן. אך לא חלף זמן רב, ומרד פרץ בהשתתפות שלושה מבין חמשת מפקדי הספינות. המרד נכשל, כי רוב משתפי המסע רחשו כבוד ונאמנות למגלן. שניים מהמפקדים המורדים הוצאו להורג באכזריות קשה, למען יראו כולם ויראו (הם שופדו בעודם חיים…), והמפקד השלישי ננטש יחד עם כומר על החוף.
🌎 כחצי שנה לאחר מכן, הוחלט לחדש את המסע. אחת מחמשת הספינות יצאה לכיוון דרום למסע גישוש, בחיפוש אחר מצר שיוביל אותם אל האוקיינוס שנמצא מעברו השני של היבשת. אך הספינה טבעה בדרכה חזרה, ורק שני מלחים שבו דרך היבשה, וסיפרו למגלן מה קרה.
🌎 חודשיים לאחר מכן הגיע הצי לכף וירחנס. בגלל מליחות ועומק המים, הם הסיקו כי זה המצר שחיפשו. מגלן מינה את שתיים מן הספינות לחקור את המצר, אך אחת מהן ערקה וחזרה לבד לספרד. 5 שבועות לאחר מכן הגיע הצי, דרך המצר, אל האוקיינוס השקט.
🌎 ״מצר מגלן״ היה קשה לשייט עקב זרמים חזקים, והיעדר מקומות נוחים לעגינה. כיום – מעטים האנשים ששטים בו. ההפלגה בו מסוכנת והניווט מורכב כל כך, שרוב הימאים מעדיפים להמשיך דרומה לארץ האש, ולהקיף את כף הורן. על אף שתנאי הים שם ידועים לשמצה, הניווט שם קל יותר מאשר במיצר.
🌎 כאשר הגיעו שלושת הספינות הנותרות (אחרי שאחת טבעה ואחת ערקה) כעבור 3.5 חודשים לפיליפינים, הן מנו 150 אנשי צוות בלבד (רק קצת יותר מחצי מכמות האנשים שיצאו למסע מלכתחילה)
🌎 מגלן הצליח לתקשר עם בני המקום באמצעות מתורגמן, אותו צירף למסע מלכתחילה לצורך מטרה זו.
🌎 מגלן פגש בשליט האי סבו, אשר הסכים להמיר את דתו לנצרות, ובתמורה ביקש ממגלן שיעזור בהכנעת שליט האי הסמוך. מגלן החליט שפעולה זו תרשים את האוכלוסייה המקומית ותסייע לו להשליט את מרותו, ויצא לקרב. אך עקב המים הרדודים וקיומם של סלעים בקרבת החוף, ספינותיו לא יכלו להתקרב לחוף, וכך נוטרלו התותחים (שהיו היתרון שלהם על פני המקומיים). מגלן לא לקח זאת בחשבון, ועל טעות זו שילם בחייו. המקומיים הרגו אותו ועוד רבים אחרים ע״י שימוש בחניתות.
🌎 לאחר מות מגלן, שקע המתורגמן בדיכאון. הוא נמלט מהמשלחת, וחזר אל מקום הולדתו. ובכך למעשה הוא הפך לאדם הראשון אשר השלים הקפה מלאה של כדור הארץ.
🌎 במסע חזרה לספרד דרך אפריקה, נתקלו חברי המשלחת הנותרים בקשיים רבים; עשרות מהם מתו ברעב, באחד מנסיונותיהם להצטייד במצרכי מזון, זהותם נחשפה בידי הפורטוגלים, אחת משלושת הספינות ננטשה בשל מחסור באנשי צוות, אחת הספינות נתפסה ונלקחה שלל בידי הפורטוגלים, ולכל אורך הדרך אנשי צוות ערקו או ננטשו מאחור משלל סיבות. הספינה היחידה שנותרה מבין החמש, הגיע לספרד כ3 שנים לאחר היציאה למסע, ועליה 18 אנשי צוות בלבד.
🌎 מסעו של מגלן היה המסע הראשון שהקיף את העולם, ובכך הוכיח הלכה למעשה שכדור הארץ הוא כדורי (כפי שטענו אריסטו, פיתגורס ואפלטון) וכן שכל האוקיינוסים מחוברים זה לזה. בנוסף, במסע זה התגלה הצורך בקו תאריך בינלאומי (מכיוון שבמהלך המסע נוצר פער של יום בין לוח השנה ובין הרישום ביומן ההפלגה אשר נוהל בקפידה)
🌎 שלוש מתגליות המסע קרויות על שמו של מגלן עד היום: מיצר מגלן (המיצר המחבר בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט, דרך יבשת דרום אמריקה. אגב – הוא עצמו כינה אותו ״תעלת כל הקדושים״ כיוון שליל כל הקדושים חל בעת ששטו דרכו), פינוויגן מגלן (אותו תיארו בתיאור הבלתי חינני: אווז שחור שצריך לפשוט את עורו במקום למרוט את נוצותיו) וענני מגלן (שתי גלקסיות קטנות הנצפות רק מחצי הכדור הדרומי.)
🌎 בנוסף לתגליות ולמקומות הקרויים על שמו, ישנם גם 2 מקומות שקרויים עד היום בשמות שהוא המציא: ארץ האש – (בגלל המדורות הרבות שהובערו שם על ידי בני המקום), והאוקיינוס השקט (בגלל שהוא היה שקט ורגוע באופן יוצא דופן כשהצי הגיע אליו).
עובדת בונוס – הפורטרט הזה שלו נותר אנונימי, ופרטי הצייר מעולם לא נודעו.