בהפלגתנו מהאיים הבלאריים לאיים הקנריים, כשנגלה לפנינו באופק הצוק של גיברלטר – התלהבתי ורצתי למטה להביא את המצלמה. לא טרחתי להקפיד על כללי בטיחות בסיסיים, ובמקום לרדת עם הגב אחורנית כמו שיורדים בסולם, ירדתי במדרגות עם הפנים קדימה (מה שפחות נהוג לעשות במדרגות של יאכטה… ורבים וטובים חוו את זה על בשרם…) בקיצור – החלקתי, חטפתי את המדרגה בגב, והיו לי מלא סימנים כחולים… חוויה פחות מומלצת 😏
בכל אופן – בגיברלטר הכל יקר, בייחוד המרינה…
❗️אז קבלו טיפ חשוב לשייטים❗️
מצפון לדופן המערבית של גיברלטר, ישנה העיירה הספרדית La Linea, ובה יש מרינה מסודרת בשם Alcaidesa, שהיא משמעותית יותר זולה. גם ההצטיידות בסופרמרקט שם הרבה יותר זולה.
משם אפשר לעשות יום טיול לגיברלטר, וגם זו חוויה בפני עצמה: פשוט יורדים מהיאכטה והולכים ברגל מצוידים בדרכון, חוצים את הכביש, מגיעים לבוטקה עם פקיד, מחתימים דרכון, ונכנסים לשטחה של גיברלטר.
כדי להכנס לעיירה עצמה, צריך לחצות את מסלול ההמראה והנחיתה של המטוסים. אשכרה צריך לעצור ולהמתין אם מטוס ממריא או נוחת – אדיר.
טיילנו קצת בעיירה, שהיא עיירה בריטית תיירותית ויקרה מאוד, אבל נחמדה, ואח״כ עלינו לצוק גיברלטר המפורסם לנקודת התצפית, כדי לראות את קהילת קופי המקוק הברברי המפורסמת של גיברלטר (אשר איש לא יודע איך הם הגיעו לשם, אבל הם בהחלט חיים שם בנוחות ומתרבים להנאתם)
🐒🐒🐒🐒🐒
לכבוד יום הקופים הבינלאומי, ריכזתי עבורכם 10 עובדות מעניינות על גיברלטר:
🇬🇮 גיברלטר היא לא בדיוק מדינה, אלא אחת מבין 14 הטריטוריות המצויות בריבונות הממלכה המאוחדת. יש לה פרלמנט משלה וממשלה משלה, אבל הממלכה המאוחדת אחראית על ההגנה, ועל מדיניות החוץ שלה.
🇬🇮 בגלל מיקומה האסטרטגי, מדינות ומעצמות שונות נלחמו על השליטה בה לאורך ההיסטוריה. בסוף המאה ה-18, לגיברלטר כבר היה רקורד מפוקפק של 14 מצורים ב500 שנה.
🇬🇮 בתחילת המאה ה18 עברה גיברלטר מידיה של ספרד לידיה של בריטניה, אך הספרדים לא ויתרו בקלות, ונחלמו עליה שוב ושוב. עד היום קיים ויכוח בין ספרד לבריטניה אודות השליטה בגיברלטר, והתושבים נדרשו להצביע במשאלי עם, בהם בחרו להמשיך להשתייך לממלכה המאוחדת. עד היום חוגגים את היום הלאומי של גילברלטר לציון משאל העם שהתקיים ב10/9/67, נגד המעבר לריבונות ספרדית.
🇬🇮 מקור השם גיברלטר הוא למעשה עיוות שם ששובש עם הזמן. בעבר נקרא המקום ג'בל טארק (כלומר: הר טארק) על שמו של המצביא המוסלמי טארק אבו זיאד, שחצה את המצר בשנת 711 בדרכו לכיבוש ספרד.
🇬🇮 כיום גיברלטר מדורגת במקום החמישי ברשימת המדינות הצפופות ביותר בעולם עם לא פחות מ4,532.46 איש לקמ״ר.
🇬🇮 שדה התעופה של גיברלטר נכלל ברשימה המפוקפקת של "עשרת שדות התעופה המסוכנים בעולם". יש בו מסלול אחד בלבד, משני צדדיו יש ים, ואם זה לא מספיק – עובר דרכו כביש ראשי. לקראת כל המראה/ נחיתה התנועה בכביש נחסמת לתנועה.
🇬🇮 בגיברלטר קיימת קהילה יהודית קטנה במספר, אך גדולה ביחס לאוכלוסיה, וחזקה מבחינה כלכלית. במרכז העיר גיברלטר קיימים 5 בתי כנסת!
🇬🇮 כלכלתה של גיברלטר מבוססת כיום על תיירות, שירותים פיננסיים, ספנות והימורים. ההצלחה הכלכלית שלה, הפכה את גיברלטר לאחד מהאזורים העשירים באיחוד האירופי.
🇬🇮 בשנת 2004 נחתם הסכם בין ספרד ומרוקו על בדיקת היתכנות של חפירת מנהרה תת מימית מתחת למיצר, במטרה לאפשר מעבר יבשתי בין אירופה לאפריקה..
🇬🇮 תושבי גיברלטר זכאים להשתמש בכל קווי האוטובוס כמה שרק יחפצו – בחינם.