ספינה נדרשת להשגחה מתמדת; החל בתפעול השייט השוטף הכולל מניעת התנגשות, שמירה על קורס ההפלגה, כיוון מפרשים, מעקב אחר הניווט ומז"א, וכלה במטלות הביתיות כגון ניקיון, בישול ושטיפת כלים.
בהפלגה ארוכה כמו חציית האוקיינוס האטלנטי, שנמשכת לרוב בין שבועיים לשלושה, נדרשת חלוקה מסודרת למשמרות, באופן שיאפשר לכולם לנוח ולעבוד באופן שווה, ולא להישחק יתר על המידה.
אז איך מחלקים את המשמרות?
🕐🕑🕒🕓🕔🕕🕖🕗🕘🕙
מסיבות בטיחותיות וגם לצורך הפגת הבדידות והשעמום, אני אישית מעדיפה שהמשמרות יהיו לפחות בזוגות, אבל כמובן שזה יכול להתאפשר רק כתלות במספר אנשי הצוות הכשירים להחזיק משמרת.
דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון בחלוקה למשמרות – ישנו הבדל משמעותי בין משמרות לילה בקרבת החוף, בנתיבי ספנות או במז"א סוער, בהן נדרשת ערנות מוגברת של הצוות, ובין משמרת יום במז"א נוח באמצע האוקיינוס.
אלה שלושת השיטות המקובלות:
⛵️ משמרות זוגיות ⛵️
בחלק הראשון של ההפלגה שלנו – מפלמה דה מיורקה לאיים הקנריים, במז״א לא נוח במיוחד – היינו 6 אנשי צוות, והתחלקנו ל-3 משמרות בנות 4 שעות כל אחת, כאשר כל משמרת הורכבה מאחראי משמרת ואיש צוות נוסף.
⛵️ משמרות בודדות ⛵️
כשחצינו את האוקיינוס – היינו 5 אנשי צוות, וכל אחד מאיתנו עשה משמרת של שעתיים לבד.
החלוקה היתה נהדרת והתאימה לנו מאוד, כי היא איפשרה משמרת לא ארוכה מדי, מספיק זמן כדי להתרווח ולנוח בין המשמרות, וגם יצא לנו בכל יום לחוות שעות שונות ביממה.
מכיוון שהיינו לבד במשמרת, הסקיפר התעקש בצדק שנענוד צמיד מיוחד המתריע במקרה של נפילה למים (לינק למוצר הזה תמצאו בתגובה הראשונה).
⛵️ משמרות זוגיות מדורגות ⛵️
שיטה נוספת ומומלצת במיוחד היא מידרוג, כלומר – חלק מאנשי הצוות מתחלפים באמצע המשמרת. למשל: איש צוות שני עולה למשמרת בשעה 12:00, ומצטרף לאיש צוות ראשון שהתחיל משמרת בשעה 10:00. אותו איש צוות ראשון מסיים משמרת של ארבע שעות בשעה 14:00, ואיש צוות שלישי מצטרף לשני במקומו, וחוזר חלילה. כך למעשה כל איש צוות עושה משמרת של 4 שעות, כאשר שותפו לצוות מתחלף כל שעתיים. היתרונות בחלוקה הזו ברורים: תמיד יש במשמרת גם איש צוות ערני שהגיע עם אנרגיות חדשות, וגם איש צוות שכבר מעודכן היטב במצב הים, כיוון ועוצמת הרוח, המיקום וכ״ו… בנוסף – זה כמובן מרענן מבחינה חברתית.
מה הדבר הכי מטורף שקרה במשמרת שלכם בהפלגה ארוכה?